Első impressziók a rendezvény után

Kővágóörs, 2017. szeptember 2. Beszélgetés a diófák alatt

Egy évvel ezelőtt először vehettem részt a diófák alatti beszélgetésen. Nagyon jól éreztem magam, emlékszem az érzésre, milyen üdítőleg hatott rám a normális hangnem, a kulturált beszéd. A hétköznapokban ritkán van részünk hasonlóban.
Ilyen előzmények után örömmel olvastam a meghívót, ami újra Kővágóörsre invitált. Figyelemfelkeltő volt a téma: a Hegymenet c. tanulmánykötet fejezetei mentén beszélgetés két politikussal: Szél Berbadett LMP-s képviselővel és Vona Gáborral, a Jobbik elnökével.
A párom elém is rakta a könyvet, hogy kicsit tájékozódjak, és jelezte, ő is szívesen jön velem.
Szigeti Tóth János, az MNT elnöke a rendezvény moderátoraként főbb vonalakban ismertette a tanulmánykötet témáit és felváltva kérte fel a vendég előadókat, hogy röviden mondják el gondolataikat a fejezetekről, amelyek a magyar társadalom legfőbb problematikus területeivel foglalkoznak.
Fegyelmezetten, a kérdésre koncentráltan kezdték kifejteni mondanivalójukat a politikusok, persze később rátértek saját pártjaik elképzeléseire. Ennek ellenére sem éreztem úgy, hogy választási beszédeket hallok. És ez így volt jó.
A közönség soraiból is tettek észrevételeket, intéztek kérdéseket az előadókhoz.
Természetesen nekem is van véleményem a témákról, hiszen itthon élek, de nem emiatt ragadtam tollat. Hanem azért, hogy gratuláljak a szervezőknek az ötlethez, a megvalósításhoz. Mennyire hiányzik már a magyar társadalomból az értelmes, előrevivő beszélgetés, vita! Nekem ezt adta meg a mai nap. Jó lenne, ha folytatódna, széleskörű vitafórumokra kerülne sor minél több helyen, pártállástól függetlenül!
Beszéljünk egymással, mondjuk el gondolatainkat kulturáltan! Mindenkinek lehetnek okos, hasznosítható gondolatai, nem beszélve arról, hogy akik megvitatják ügyes-bajos dolgaikat, úgy állnak fel az asztaltól, mintha máris tettek volna valami fontosat az ügy érdekében.

Lovas Ilona


Ipoly Menti Népfőiskolai Társaság

Meghívó: Beszélgetés a diófák alatt